Transpetrol má pre exekúciu v ČR zablokované finančné zdroje

29.06.2013 Bratislava

Bratislava 28. júna (TASR) - Na základe rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) ČR zo 4. apríla 2013 v Českej republike obnovili exekučné konanie proti slovenskej spoločnosti Transpetrol, a. s. Rozhodnutie má za následok, že všetky platby za transfer ropy do ČR cez ropovod Družba sú blokované na účtoch spoločnosti Česká rafinérska, a. s. Informovala o tom dnes spoločnosť Transpetrol.

Transpetrol sa tak dostáva do zložitej situácie, za dodávky ropy do ČR totiž nedostáva takmer tri mesiace zaplatené. Nezaplatená suma v súčasnosti dosahuje 5,3 milióna eur.

Situácia je podľa spoločnosti Transpetrol dôsledkom podvodu, ktorým sa na Slovensku skupina osôb okolo kontroverzného podnikateľa Ignáca Ilčišina pokúsila nezákonne zmocniť 34 % akcií Transpetrolu. V súvislosti s tým sa Ignác Ilčišin nechal vymenovať za predsedu predstavenstva spoločnosti Transpetrol a v jej mene uznal fiktívny dlh vo výške 13 miliónov eur. Ten voči slovenskému prepravcovi ropy prostredníctvom exekúcie v ČR uplatňuje spoločnosť CZ PAP.

Rozhodnutie súdu považuje Transpetrol za prekvapivé

Uznesenie Mestského súdu v Prahe z 12. júla 2010 a rozhodnutie Najvyššieho súdu ČR z 19. júna 2012 vyhoveli spoločnosti Transpetrol a neoprávnenú exekúciu jej majetku v ČR zastavili. Rozhodnutie ÚS ČR z apríla 2013 však tieto rozhodnutia zrušilo a vec vrátilo na prerokovanie Mestskému súdu v Prahe. Ten sa ňou bude opäť zaoberať už o pár dní, 3. júla.

Ako ďalej uvádza Transpetrol, rozhodnutie ÚS ČR je pre túto spoločnosť o to prekvapivejšie, že na Slovensku čelí skupina okolo Ignáca Ilčišina, vrátane súdnej exekútorky, trestnému stíhaniu, počas ktorého boli jej členovia zatiaľ neprávoplatne uznaní vinnými z podvodu. Navyše, slovenské súdy právoplatne rozhodli, že žiadna z týchto osôb nikdy nebola predsedom predstavenstva spoločnosti Transpetrol, a preto ani nemohlo prísť k legálnemu vzniku pohľadávky.

Túto skutočnosť definitívne potvrdil ÚS SR, ktorý sa 14. mája 2013 odmietol zaoberať sťažnosťou proti rozhodnutiu všeobecných súdov. Spoločnosť Česká rafinérska, a. s., ako aj Česká republika sú pre spoločnosť Transpetrol významnými strategickými partnermi, s ktorými má dlhodobo veľmi dobré obchodné vzťahy. Ak však česká strana umožní dotiahnutie podvodu pána Ilčišina, bude spoločnosť Transpetrol nútená na základe zodpovednosti českého štátu za nezákonnú exekúciu vymáhať vzniknutú škodu v medzinárodnej arbitráži.

Transpetrol, a. s., patrí medzi slovenské strategické podniky. Zabezpečuje tranzitnú a vnútroštátnu prepravu ropy územím Slovenska ropovodom Družba a tiež jej skladovanie pre Správu štátnych hmotných rezerv a komerčných zákazníkov.
 

Vyberte región